2016 vinterdæk test

By:

FDM laver to gange årligt en stor dæktest: en sommerdæktest når vi nærmere os foråret, og en test af vinter- og helårsdæk når vejret begynder at blive koldt og vådt omkring efteråret.

Test af 2 forskellige vinterdæk størrelser

Vintertesten for 2016 bestod af test af dæk i størrelsen 225/45 R17 og 185/65 R15 vinterdæk, samt en test af helårsdæk i størrelsen 205/55 R17.

 

Testen viser, at forskellen på et vinterdæk og helårsdæks egenskaber stadig er stor, og man derfor stadig bør skifte mellem sommer og vinterdæk efter årstiderne.

Testen viser også, at der stadig er stor forskel på de bedste og dårligste modeller, og selvom at de dårlige dæk måske klarer så godt på sne og is, så er det sjældent de forhold danske billister bliver udsat for.

 

I Danmark har vi som billister behov for et dæk, som klarer sig godt i tørt vejr, vådt vejr og naturligvis også på sne/is dækkede veje. Continental var denne gang desværre ikke med i årets vinterdæktest, og det skyldes, at de endnu ikke var klar med deres seneste vinterdæk modeller. Continental klarer sig ellers generelt rigtig fint i deres test, og sidste år blev Continental testvindere med deres ContiWinterContact TS850 i størrelsen 205/55 R17.

Test af 205/55 R17 vinterdæk

Tidligere var det svært at finde gode vinterdæk i størrelser over 14-15 tommer, men eftersom at mange biler kommer standard med 17 tommer vinterdæk, har dækproducenterne været nødsaget til at udvikle dæk som følger markedet behov.

Der blev i alt testet 13 forskellige 17 tommer vinterdæk, og især ét dæk klarede sig godt, nemlig Dunlops Winter Sport5, som fik 5 ud af 6 stjerner. Herefter formåede de næste 10 dæk blot at opnå 3 ud af 6 stjerner. I bunden finder vi to dækproducenter som FDM helt fraråder folk at købe.

Test af 185/65 R15 vinterdæk

I 15 tommer testen blev der testet 15 forskellige brands, hvor af et af dækkene var Michelins nye helårsdæk CrossClimate. I denne test klarede dækkene sig generelt noget bedre, end ved de lidt større størrelser. Af de 15 forskellige modeller var der seks dæk med 4-5 stjerner, syv med middelmådige resultater og to man bør holde sig helt fra. Helårsdækket klarede sig middelmådigt.

I denne størrelser var det: Goodyear UltraGrip 9, Michelin Alpin A4, Nokian WR D4, Vredestein Snowtrac 5, Esa-Tecar Super Grip 9 og Hankook i*cept RS2 W452 som klarede sig bedst.

Test af helårsdæk

I den separate test for helårsdæk blev der testet på forskellige underlag i varierende temperature. Her klarede tre ud af de syv testede dæk sig middelmådigt, og de fire resterende modeller fraråder FDM billister at købe.

Dækkene som klarede sig acceptabelt er: Michelin CrossClimate, Vredestein Quatrac 5 og Nokian Weatherproof.

Posted in: Dæk